Standarde si legislatie – Date principale

Usile metalice si accesoriile din aceasta brosura au fost certificate in conformitate cu noile standarde europene armonizate, care au fost puse in aplicare in legislatia italiana prin decret special. Principalele standarde si legislatie sunt rezumate in cele ce urmeaza.

Noul standard pentru usi: EN 1634-1

 • Aceste reglementari sunt valabile pentru toate tarile din Uniunea Europeana si membrii EEA (Islanda, Norvegia, )
 • Aceste reglementari sunt utilizate impreuna cu standardul EN 1363-1 (teste de rezistenta la foc, reglementari generale). Echipamentul de testare trebuie sa indeplineasca, de asemenea, caietul de sarcini.
 • Usile care fac obiectul testarii la foc trebuie sa satisfaca criteriile de integritate, cum ar fi lipsa de fracturi sau lacune care depasesc dimensiunile specifice, criterii de izolare si iradiere dupa cum urmeaza, care, pentru izolare I2, vor fi considerate ca indeplinite pentru aceeasi perioada ca si izolatie.
 • Distanta dintre canat si rama trebuie ajustata intre medie si valoarea maxima.
 • Inainte de testarea la foc, usile trebuie sa se supuna si sa reziste incercarilor de imbatranire mecanice prevazut de standardul EN 1191, de exemplu repetate teste de durabilitate si transtire.
 • In cazul testului EI2 (adoptat in Italia) termocuplele plasate pe canat trebuie sa nu depaseasca o crestere maxima a temperaturii de 180 C, o medie de 140 C si pentru cele plasate pe rama, 360 C.
 • Domeniul de aplicare directa a rezultatelor testelor pentru categoria ”B”, adica pentru usi de 60 de minute si 120 minute usi care au rezistat cel putin 132 de minute: cresteri de pana la 15% in inaltime si latime sau 20% in suprafata, reduceri de pana la 25% in inaltime si 50% in latime. Modificarile aduse accesoriilor sunt permise cu conditia ca acestea au fost testate pe o alta usa de configuratie similara.
 • Ancorarile si ranforsarile pot fi numai crescute. Finisajele ornamentale pot fi aplicate la o grosime maxima de 1,5 mm
 • Rezultatele testelor pentru usi cu ramele metalice si canatele izolate nu pot fi transferate la partitii de natura diferita.

Noile standarde pentru accesorii

EN 1935 balamale – EN 12209 incuietori
EN 1158 regulatoare de inchidere
EN 1125 bara antipanica
EN 179 manere antipanica
EN 1154 inchizator usa
EN 1155 electromagneti
Diverse decrete introductive.

 • Accesoriile trebuie sa fie testate si clasificate pentru indstalarea pe usile rezistente la foc pe partea cu balamalele, cu o greutate de pana la 160 kg si canate unice de pana la 1600 mm latime
 • Clasificarile minime se refera la categoria de utilizare, durabilitate, masa usa si forta de inchidere, gradul de adecvare a usilor antifoc, siguranta si rezistenta la coroziune.

Pentru informatii detaliate, LOCHER Srl, la cerere, va va pune la dispozitie copiile complete ale documentelor mai sus mentionate.

Cumparatorul trebuie sa fie constient de faptul ca, in conformitate cu Decretul nr. 626 din 19 septembrie 1994 si, Decretul nr. 242 din data de 19 martie 1996, toate usile pentru rutele sau iesirile de urgenta trebuie sa aiba o inaltime minima de trecere net de 2000 mm.